Pages

Friday 9 October 2015

MOJE OMILJENO JELO

Plavi paradajz i paprika sa sosom od crvenog paradajza. Jelo mog detinjstva za kojim sam i dalje luda. Obožavam ga i jedva čekam sezonu zelenih paprika kako bih mogla da ga spremam. Savršeno dobro ide uz sir kao prilog. 


Sastojci:

v  1 plavi paradajz
v  5 do 6 svežih zelenih paprika
v  2 do 3 crvena paradajza
v  so
v  biber
v  ulje

Priprema:

Oljuštiti i iseći plavi paradajz na četvrtine. Staviti u dublju činiju, posoliti i ostaviti da odstoji u frižideru 2 do 3 sata da malo omekne. Oprati zelene paprike i obrisati krpom da budu suve. Pripremiti i crveni paradajz, oljuštiti ga i iseći sitno na kockice. U dubljoj šerpi zagrejati ulje i prvo propržiti plavi paradajz dok ne porumeni, okretati ga i pržiti na umerenoj vatri da ne zagori. Kad omekne i porumeni izvaditi i staviti u dublju posudu. 
Šerpu u kojoj se pržio plavi paradajz skloniti sa vatre i doliti još malo ulja, staviti paprike (ne sve odjednom već par komada kako bi između njih bilo dosta prostora da se one okreću). Šerpu odmah nakon stavljanja paprika poklopiti poklopcem zato što će prskati. Vratiti šerpu na šporet i na umerenoj vatri propržiti paprike sa jedne strane, malo podići poklopac i viljuškom okrenuti paprike da se prže sa druge strane, vodeći pri tom računa da ne probušite papriku viljuškom jer će ulje početi da prska i izgoreće vas. Paprikama nije potrebno mnogo vremena da se proprže, dovoljno je sa svih strana da malo porumene. 

Skloniti šerpu sa vatre, sačekati par sekundi da prestane crvčanje ulja i pažljivo podići poklopac i izvaditi paprike. Popređati paprike pored plavog paradajza. U šerpu, u kojoj su se pržile paprike, sipajte iseckan crveni paradajz, vratite na šporet i mešajte dok se sos ne zgusne. Posoliti ga i pobiberiti. Kada je sos gotov preliti njime plavi paradajz i paprike.

Služiti toplo uz sir. Može se jesti i kada se ohladi. Meni je ovo jelo podjednako ukusno i toplo i hladno. 

0 comments:

Post a Comment